Aston Martin Racing

Hytera in de praktijk
De tijd waar communicatie zich enkel beperkte tot het ophouden van een bord aan de pit is al lang voorbij. Wanneer men als team een boodschap aan de rijder wilde overbrengen moest hij dit aflezen van het pitbord, je zou als piloot maar net het bord gemist hebben en zo een belangrijke instructie missen!
In moeilijke weersomstandigheden kan het ogenblik van een pitstop het verschil maken tussen overwinning of verlies. Het gebruik van analoge radiocommunicatie is tegenwoordig danig ingeburgerd bij Belcar, Formule 1 en andere wedstrijden.
Het Aston Martin team maakt als één van de eerste teams gebruik van een combinatie van analoog signaal maar ook van het nieuwe HYT Belgium digitale radiocommunicatieplatform.

Digitale radiocommunicatie heeft als grote voordeel dat men flexibeler en vooral veiliger kan werken. Een volledig geëncrypteerd beveiligd netwerk van toestellen zorgt ervoor dat de concurrentie uiteraard niet kan meeluisteren maar is ook beter beheersbaar voor de technici en pitsmedewerkers.
Het toekennen van rechten aan de gebruikers geeft een compleet nieuwe dimensie, het is uiteraard niet de bedoeling dat ieder teamlid zomaar bepaalde commando’s kan doorgeven aan de racepiloot. Dankzij het digitale luik aan de radiocommunicatie kan men voorbeeld groepen maken of bepaalde mecaniciens wel of geen toegang geven tot communicatie met de piloten.

Er werden speciale toestellen ontwikkeld geschikt voor gebruik in dergelijke unieke omstandigheden. Deze toestellen zijn uiterst licht en compact en beschikken over geavanceerde ruisfilterings - technieken. Ingebouwd in de helm zorgen zij dat de piloot geen hinder ondervindt bij het rijden en toch kan communiceren met de teamleaders of technici. Deze technici kunnen gebruik maken van de alomgekende headsets. Deze headset hebben enerzijds een geluidswerende functie om het gehoor te beschermen tegen geluidsoverlast van voorbijrazende wagens en zorgen anderzijds voor het communiceren met het team.
Ieder team dat wenst gebruik te maken van radio apparatuur dient vooraf een (tijdelijke) frequentie aan te vragen bij het BIPT. Niet iedereen mag zomaar gebruik maken van radiocommunicatie. Het aantal mogelijke radiofrequenties is schaars en hierin vervult het BIPT een rol als regulator. Zij zorgen voor de nodige reglementering en ook de nodige controle hierop. (Hier kan foto vb van 2 BIPT inspecteurs)

Hier komt het grote voordeel van het HYT digitale radioplatform terug naar voor. Doordat teams zoals Aston Martin met digitale HYT radiocommunicatie 2 gesprekskanalen over 1 frequentie kunnen sturen betekent dit niet enkel kostenbesparing (men hoeft de helft minder frequenties aan te schaffen) maar eveneens een optimaler gebruik van het beperkte aantal frequenties!
Contact Hytera
Voor meer informatie over ons bedrijf en producten kunt u contact opnemen met ons team.
Eurodistribution
Telefoon: +32 (56) 72 42 66
Fax: + 32 (56) 72 42 67
info@eurodistribution.be
www.eurodistribution.be